Potravinársky priemysel zahŕňa širokú škálu odborov a s tým súvisiacich prevádzkových nárokov na vlastnosti podlahy. Stretávame sa najmä s požiadavkou na vysokú teplotnú, chemickú a mechanickú odolnosť, hygienickú nezávadnosť, a trvanlivosť podlahy, ktorá zaručí jej dlhoročné bezproblémové používanie 24h denne/365 dní v roku.

Podlahy v potravinárskej výrobe

Našim cieľom je vždy nájsť pre zákazníka efektívne riešenie, ktoré bude realizovateľné v čo najkratšom čase a pokryje všetky jeho nároky. Ku každému projektu pristupujeme individuálne a pri návrhu riešenia spolupracujeme nielen s výrobcami špičkových stavebných materiálov, ale tiež s našimi existujúcimi zákazníkmi u ktorých je možnosť preveriť si kvalitu už zrealizovaných podláh. Mnohí z nich si pri hľadaní optimálneho riešenia podlahy pre svoju prevádzku prešli dlhou cestou.

O to viac nás teší, keď podlaha, ktorú dodáme vyrieši ich dlhoročný problém. Každý kto pracuje v potravinárstve totiž vie, že riešiť opravu v prevádzke s nepretržitou výrobou je veľmi zložitá úloha.

Skúsenosti našich zákazníkov

Keď sme pred 20 rokmi stavali vinárstvo, nemali sme my, projektanti a ani realizačné firmy dostatok skúseností pre tento špecifický druh výroby. Rozhodli sme sa vtedy pre epoxidovú podlahu. Po niekoľkých mesiacoch používania vysoká vlhkosť, prítomnosť kyseliny vinnej a iné vplyvy spôsobili lokálne trhliny, ktoré sa stali možným útočiskom pre baktérie a plesne. Lokálne opravy nepomohli a tak sme sa rozhodli pre výmenu podláh. Samotná realizácia bola rýchla a v podaní PRORECA veľmi precízna.

Dnes po 3 ročnom používaní nemáme jediné problémové miesto. Výrazne sa nám zľahčila a zlacnela aj údržba a sanitácia.

Ing. Peter Stanko,  člen predstavenstva VÍNO MRVA & STANKO, a.s.

špeciálna podlaha ucrete

Pôvodné cementové podlahy s pancierovou protišmykovou vrstvou boli síce odolné proti oderu a nárazom, no menej voči chemickému zaťaženiu. Postupne došlo k narušeniu vodonepriepustnej vrstvy a zatekaniu vody. Na základe referencií už zrealizovaných projektov sme sa rozhodli pre firmu PRORECO. Zámerom bolo vytvoriť protišmykovú, chemický odolnú podlahu, ktorá odstráni problém so zatekaním a jej realizácia sa prispôsobí našej 3 zmennej prevádzke tak, aby sa minimalizovala odstávka výroby. PRORECO, vybavené potrebnou technikou a tiež kvalifikovanými ľudmi s dobrou pracovnou morálkou túto neľahkú úlohu splnilo.

Peter Letko – Manažér CCIaU, TAURIS NITRIA spol. s.r.o.

Pri obnove popraskanej podlahy vo výrobnej hale sme hľadali protišmykový, ľahko čistiteľný materiál, odolný voči chemikáliám, značnému mechanické zaťaženiu, s certifikátom dovoľujúcim priamy styk s potravinami a možnosťou zaťaženia už 24 hodín po realizácii.

Riešenie nám ponúkla spoločnosť PRORECO a zabezpečila skutočne rýchlu a hladkú realizáciu. Funkčnosť novej podlahy v plnej miere zodpovedá našim požiadavkám a určite by som ju odporučil pre prevádzky s vysokým chemickým, mechanickým a tepelným zaťažením.

Ladislav Jankovich – Technický manažér, ISTERMEAT a.s. – mäsovýroba, skladovanie, chladenie a zmrazovanie mäsa

Vypadané výplne medzi dlažbami a popukaná keramická podlaha nás prinútili upraviť povrch výrobnej haly liatou podlahou. Aplikáciou povrchovej úpravy priamo na keramický podklad sa výrazne skrátila doba realizácie na niekoľko dní. Týmto podlahovým riešením od spoločnosti PRORECO sme dosiahli zvýšenie hygieny aj vzhľadu výrobných priestorov, protišmykovosť v mokrých častiach a tiež možnosť jednoduchých lokálnych opráv v prípade poškodenia, alebo opotrebenia protišmykovej vrstvy.“

Ing. Róbert Obertík – člen predstavenstva, Banskobystrický pivovar, a.s.

Banskobystrický pivovar

Tento článok bol publikovaný: www.asb.sk 7/2017

Pozrite si naše realizácie pre potravinársky priemysel

Pozrieť realizácie