Betónová podlaha a jej finálna úprava nie sú produkty, ktoré si v e-shope „pridáte do košíka“ a „odošlete do pokladne“. Výberu a realizácii treba venovať náležitú pozornosť. Veď bezproblémové užívanie má presiahnuť 40 rokov. Vedenie pivovaru Lanius si výstavbu novej haly riadilo samé. Výber zhotoviteľov neprebiehal podľa najnižšej ceny – prehovoriť mala najmä KVALITA PRÁCE. O to viac si spoločnosť Proreco cení, že mohla plnohodnotne spolupracovať pri výbere a kompletnom vyhotovení podlahy pre tento dnes už značkový remeselný trenčiansky pivovar.

V segmente podláh pre potravinársky priemysel je široký výber produktov spĺňajúcich najrôznejšie kritéria a požiadavky. Napokon, podobné je to aj s pivom… Pri definitívnej voľbe je dobré mať po ruke partnera, ktorého skúsenosti a referencie pamätajú realizácie dnes už „vyslúžilých podláh“. A rovnako v pivovarníctve je kvalita výsledného moku silne spätá so znalosťami predkov… Pivovar Lanius toto všetko vníma a v tomto duchu pristupuje k celej svojej prevádzke.

Správny výber

Účel pivovarníckej prevádzky si žiada takú úpravu podláh, ktorá zabezpečí dodržanie prísnych hygienických štandardov. Pre celé potravinárstvo sú uvedené v príslušných technických normách a legislatíve, teda záväzne ukotvené v zákonoch. Spoločne určujú, že podlaha musí byť:

  • nepriepustná a bez viditeľných pórov na povrchu,
  • odolná voči vysoko koncentrovanej dezinfekcii a baktériám,
  • ľahko čistiteľná,
  • dlhodobo kontinuálne odolná.

Na základe štandardných normových kritérií a špecifických preferencií klienta sme vybrali trojvrstvovú liatu podlahu na báze polyuretánovo-cementovej živice. Vyznačuje sa:

  • vysokou chemickou odolnosťou,
  • mimoriadnou odolnosťou proti extrémnemu mechanickému a tepelnému zaťaženiu.

Životnosť takejto podlahy sa deklaruje na 40 a viac rokov, čo potvrdzuje stav už realizovaných, rovnako starých úprav betónových podláh.

Oproti epoxidovým podlahám majú polyuretánové nepatrne nižšiu mechanickú odolnosť, no na druhej strane sú pružnejšie a zaisťujú rôzne stupne protišmykovosti. Radíme ich k finančne náročnejším, avšak ponúkajú jedinečnú kombináciu vyššie spomenutých vlastností.

Krok po kroku

Pre zabezpečenie vyššej kompaktnosti živice bola betónová doska otryskaná od menej súdržných častí vrchnej vrstvy, najmä od cementového mlieka.

Odvodnenie realizovaného objektu zaisťuje sústava štrbinových žľabov, ktoré bolo potrebné dočasne ochrániť, a tým predísť ich čiastočnému alebo úplnému znefunkčneniu. Na otryskanú a vyčistenú podlahu sa naniesla nízkoviskózna a bezrozpúšťadlová penetrácia na báze vysoko odolného polyuretánu so špeciálnymi plnivami. Tá zabezpečuje zníženie pórovitosti podkladu, minimalizuje možnosť vzniku vzduchových bubliniek, reguluje povrchovú nasiakavosť a celkovo zvyšuje priľnavosť celého povrchu.

Vedeli ste?

Penetrácia povrchov betónových podláh napomáha navyše aj rovnomernému sfarbeniu finálnych vrstiev, ktoré sa na nich aplikujú.

Slovenský unikát

Takto pripravená betónová podlaha čakala už „len“ na aplikáciu hlavnej – nosnej vrstvy živice. Výškovo regulovateľným radlom nastaveným na 4 mm bola nanesená vrstva polyuretánu zelenej farby v matnom prevedení. Na ešte nevytuhnutú živicu sa „rozosial“ kremičitý piesok pre zvýšenie odolnosti a zabezpečenie protišmykovosti.

Ako tretia a posledná (finálna) vrstva bola použitá vysoko odolná, farebne stála zalievacia živica s vylepšenými estetickými vlastnosťami. Konkrétny použitý typ je navyše stabilný voči slnečnému UV žiareniu. Uzatvárací náter s touto vlastnosťou bol na Slovensku použitý vôbec prvýkrát, takže podlaha v remeselnom pivovare je naozaj jedinečná. Vyhotovené súvrstvie prezentuje podlahu viacerých zložiek, z ktorých každá plní dôležitú úlohu. Kompozit spĺňa prísne hygienické štandardy, vysoké nároky na prevádzkové a teplotné zaťaženie a jeho protišmykovosť napomáha bezpečnosti.

Na zdravie a dlhý život

Splnenie termínu, požadovanej kvality, predstáv klienta a zmysel pre detail pozitívne poznačili realizovanú úpravu betónovej podlahy v trenčianskom pivovare Lanius. Veríme, že sládkom pomôže navodiť príjemnú a tvorivú pracovnú atmosféru a podčiarkne jedinečnosť miesta, kde vznikajú lahodné nápoje na povzbudenie zdravia – tela i mysle.

Fakty o projekte:

  • Rok realizácie: 2020
  • Miesto realizácie: Trenčín
  • Výmera realizovanej plochy: 695 m2
  • Typ úpravy podlahy: trojvrstvová liata podlaha na báze polyuretánovo-cementovej živice
  • Výnimočnosť: unikátna finálna úprava s UV stabilným uzatváracím náterom

Píšeme o priemyselných podlahách odborne a zrozumiteľne.

Prihláste sa na odber noviniek